Zoeken in deze blog

Pagina's

vrijdag 11 maart 2016

Gehaakte omslagdoekHet is alweer een hele tijd geleden dat ik deze omslagdoek haakte.
Het was een verrassing voor mijn schoonzusje die graag een omslagdoek mee op haar reis naar New York wilde (jammer dat ik toen geen visitekaartjes mee heb gegeven, want ze kreeg heel veel complimenten over haar omslagdoek.....  goh, ik had rijk kunnen worden, hahaha)

Later heb ik er nog een gehaakt voor mezelf met Julia-wol van de Zeeman.
Daarna nog een voor mijn dochter ....... toen nog een voor mijn schoonmoeder..... Vervolgens was ik deze omslagdoek even helemaal beu. Want ik hou van haken maar wel met een beetje afwisseling en geen productiewerk.

Ondertussen haakt mijn schoonmoeder ze zelf voor de rest van de familie aan de hand van het patroon dat ik destijds op Facebook heb geplaatst.
Omdat het niet heel makkelijk terug te vinden is, doe ik het jullie nog een keer cadeau.

Het is een heel eenvoudig patroon en haakt zich lekker snel!

Wat heb je nodig:
3 bollen Julia (ander garen kan natuurlijk ook)
haaknaald 9


Haak 4 lossen en maak er met een halve vaste een ring van. 


Haak 4 lossen (1e stokje en 1 losse). Haak 1 stokje, 1 losse, 1 stokje in de ring.


Haak 3 lossen en keer je werk. Haak nog 2 stokjes in het onderliggende stokje, je hebt nu een cluster van 3 stokjes. Haak vervolgens 1 losse, 1 stokje in het stokje van de vorige toer, 1 losse, 3 stokjes in het laatste stokje van de vorige toer.


Haak weer 3 keer lossen en keer je werk. Haak nog 2 stokjes in het onderliggende stokje van de vorige toer. Haak 1 losse, sla 1 stokje over en haak 1 stokje in het volgende stokje. Haak 1 losse, 1 stokje in het stokje van de vorige toer, 1 losse, 1 stokje in het volgende stokje van de vorige toer, 1 losse, 1 stokje overslaan en 3 stokjes in het laatste stokje.

Blijf dit herhalen: Aan het begin en aan het eind van de toer haak je 3 stokjes in 1 steek. Daartussen haak je steeds 1 losse, 1 stokje, 1 losse, 1 stokje, enz.


Herhaal dit tot 2 bollen Julia op zijn. De 3e bol heb je nodig voor de rand.

Ik heb als rand het patroon gebruikt van de Tranquility van Drops Design
Maar je kunt natuurlijk voor elke rand kiezen die je mooi vindt.

Veel haakplezier!


32 opmerkingen:

 1. I LOVE IT !!

  Meer hoef ik er niet aan toe te voegen denk ik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi hoi
  Ik dacht dat het niet zo moeilijk was maar ben net voor de derde keer overnieuw begonnen en het werk word steeds ronder, de linker en rechter punt buigen af naar beneden enig idee watik fout doe?
  Groetjes Joland

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moeilijk te zeggen als ik geen foto heb zodat ik het kan zien. Het klinkt alsof je teveel meerdert per toer. Simpel gezegd ziet iedere toer er als volgt uit: 3 stokjes aan het begin daarna *1 losse en 1 stokje* herhalen totdat je bij het laatste stokje bent en daar haak je weer 3 stokjes in.
   Hopelijk lukt het nu wel. Groetjes Doreen

   Verwijderen
 3. hoi door, allereerst bedankt voor het delen van de omslagdoek. ik heb wel een vraagje. hoe groot is jou omslagdoek zonder rand? en hoe veel cm is de rand? ik ben nl aan het eind van mijn 2de bol en vind hem te klein, ok ik ben zelf ook niet een van de fijnste dus het zou ook aan mij kunnen liggen. groetjes elma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Elma, mijn omslagdoek is (zonder rand) 215 cm breed. Van punt naar midden lange zijde is het 80 cm.
   Groetjes Doreen

   Verwijderen
 4. Hoi hoi! Wat een leuk patroon! Net begonnen met zo'n omslagdoek te maken :D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie doek zeg!! Wou meteen aan de slag maar ik kom niet uit met de toer "sla een stokje over en haak 3 stokjes in het laatste stokje" ik ga ergens fout want ik hiud geen stokje over om over te slaan.

  En waarom haaknaald 9??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet ik in de steek haken van het stokje of in het gat??

   Verwijderen
  2. Volgens mij doe ik het echt goed, maar ik ga niet schuin omhoog. Ik hoop dat je mij kunt helpen

   Verwijderen
  3. Allereerst sorry voor de late reactie. Ik heb haaknaald 9 gebruikt omdat ik een luchtige doek wilde. Voor mijn dochter heb ik dit patroon ook gebruikt en gehaakt op naald 6. Dat kan ook prima!

   Verwijderen
  4. Je moet inderdaad in het stokje haken.
   Als je iedere toer begint en eindigt met een groepje van 3 stokjes dan moet het lukken. In een groepje van 3 stokjes is het middelste stokje het stokje dat je over moet slaan. In het buitenste stokje komen dan weer de 3 stokjes.
   Ik hoop dat het zo wel duidelijk is.
   Groetjes Doreen

   Verwijderen
 6. Hoi Door,
  Hoe ben jij begonnen met de rand van deze omslagdoek, heb je eerst allemaal losse gemaakt rond om? Niet in de bovenkant dan. Vind deze rand namelijk erg mooi. Groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Linda,
   Ik heb inderdaad eerst een rand vasten gehaakt.
   Veel succes!
   Groetjes Doreen

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je snelle reactie. Ik weet genoeg.

   Verwijderen
 7. Als je de rand gaat maken moet je eerst een ronde vaste maken zeg je, maar alleen aan de zijkanten of ook de bovenste rand? Want daar zitten natuurlijk al allemaal losse waar je in kan haken. En als je aan de zijkant vaste moet haken, in welke lussen moet dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze berichtjes zijn van een tijdje terug maar ik ben er nu mee bezig ,ik heb de juliawol met haaknaald nr8 die ik erg prettig vind haken,maar 2 bollen is wel erg weinig .ik hou van grote omslagdoeken dus ik denk dat ik er uiteindelijk 4 nodig heb ,maar het is erg mooi haken dit ,dank je wel.groetjes anny

  BeantwoordenVerwijderen
 9. echt super leuk!!!
  Dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Welke kleur/soort wol heb je gebruikt voor de omslag doek op de foto?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik kom op een breedte van 115. Kan nooit kloppen, ik heb het al 3 keer uitgehaald. Als hij wel op 2,15m kwam dan zou ik ook wol te weinig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sorry te vroeg geschreeuwd. Hij is af, en is bovenstaande maat geworden, mijn fout was dat ik niet in de stokjes haakte maar in de gaten.
  Dan wordt ie dus de helft zo klein!
  Nu is hij prachtig geworden, bedankt! 3 bollen wol gebruikt totaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn dat het uiteindelijk gelukt is! Jammer dat ik niet altijd een melding krijg wanneer er een reactie is geplaatst, anders had ik eerder kunnen reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Voor de eerste rij van de rand maak je dan drie vasten in de stokjes en 3 lossen?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bedankt voor dit leuke 'doorhaak' patroon. Omdat ik het toch een beetje saai vond, heb ik om de 3 toeren en om de 3 stokjes, er noppen tussen gehaakt. Deze komen straks ook in de rand.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo, we zijn nu in november 2020! En het patroon is nog actueel. Ik ben begonnen met Julia lichtblauw naald nr. 8.
  Mijn vraag is: Heb je een patroon of beschrijving van de rand? Bij mijn andere stola`s heb ik een schulprand gehaakt,maar in vind hem te zwaar voor deze stola.
  Ik hoop iets van je te horen,
  Lieve haakgroetjes
  Marian.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo allemaal, ik ben opgelicht door zoveel bedrijven die beweerden echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik ben meer dan 3500 euro kwijtgeraakt aan nep-geldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter waarmee ik contact opnam en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447868753778

  BeantwoordenVerwijderen
 18. oliver Henrich20 juni 2021 om 13:56

  Hey jongens, ik ben super enthousiast vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening van Della Taylor hadden gekregen en toen besloot ik me aan te melden op basis van populaire aanbevelingen en slechts een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 50.000 euro op mijn rekening. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail: yawnerstaylor@gmail.com of whatsapp +1 (876) 398-8103

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik ben zo opgewonden vandaag. Ik heb opmerkingen gezien van mensen die al een lening van jude_benson finance hadden gekregen, dus besloot ik om een aanvraag in te dienen op basis van populaire aanbevelingen en slechts een paar uur geleden bevestigde ik een totaalbedrag van 10.500 euro op mijn rekening. Dit is echt geweldig nieuws en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via hun e-mail:judebensonfinanace@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen