Zoeken in deze blog

Pagina's

maandag 2 april 2018

Placemat

Twee jaar geleden haakte ik deze eierwarmers voor Pasen.
Omdat ik dit jaar graag een nieuw voorjaarsproject op de naald wilde, heb ik deze placemats gemaakt.
Het patroon deel ik hieronder met jullie.Om het lentegevoel te creëren heb ik gekozen voor een paar mooie pastelkleuren.
Ik gebruikte Drops Paris, een dikker katoenen garen, in de kleuren light-wash (100), mint (21), light-blue purple (32), pastelroze (58) en wit (16).Per placemat heb je 3 bollen van één kleur nodig en een restje wit voor in de rand. Ik heb gehaakt met naald 5.

In het patroon heb ik de verlengde vaste gebruikt. Deze haak je als volgt:
Steek de naald in de steek, haal de draad om de naald en trek hem door de steek, haal de draad om de naald en trek hem door de eerste lus (je haakt eigenlijk een losse), haal de draad weer om de naald en trek hem door beide lussen. In het patroon wordt de verlengde vaste gekruist gehaakt.


Hoe haak je de placemats:
Start:    haak een ketting van 63 lossen
toer 1:  haak 62 vasten op de lossenketting, haak 2 keerlossen (telt als eerste halve stokje)
toer 2:  *sla 1 steek over en haak een verlengde vaste, haak een verlengde vaste in de steek die je hebt overgeslagen*. Herhaal dit totdat je 30 kruisjes hebt en eindig met een half stokje in de laatste steek. Haak 1 keerlosse
toer 3 t/m 34: herhaal toer 1 en 2

Rand:
Toer 1:  haak in de kleur van je placemat een rand van vasten. Haak in de hoeken 3 vasten.
Toer 2:  haak met wit in elke vaste een vaste. In de hoeken haak je weer 3 vasten
Toer 3:  hecht weer de kleur van de placemat aan en haak als volgt nogmaals vasten rondom: haak in 2 vasten uit de vorige toer een vaste, in de volgende vaste steek je lager in (onder de witte vaste) en haak je een vaste, in de volgende 2 vasten haak je een gewone vaste, in de volgende steek weer een verlaagde vaste. Herhaal dit totdat je rond bent. Hecht af en werk de draadjes weg.Veel haakplezier!!

6 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk voorjaarsprojectje in deze zachte kleuren erg leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankje voor de lieve woorden!
  Groetjes Doreen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben deze leuke placemats aan het haken, maar ik snap iets niet. Er staat 34 toeren, maar ik ben al bijna aan de 34ste toer en pas halverwege de 2de bol terwijl in het patroon staat 3 bollen per placemat. Kunt u mij zeggen hoe hoog (in cm) de placemat moet worden ?
  Vriendelijke groet,
  Elly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Elly, ik heb het voor je opgemeten. De placemats zijn 44x29 cm. Hopelijk gaat het je lukken. Groetjes Doreen

   Verwijderen
 4. Hallo Doreen, Ik begrijp er helemaal niets van. Ik heb het opgegeven materiaal ( Drops Paris) gekocht, haak met naald nr. 5 en precies het patroon gevolgd. 63 lossen opgezet en ik ben nu bijna klaar met bol 3, dus toe aan de rand en mijn breedte is 39 en de hoogte is 32.
  Wat heb ik dan fout gedaan ?????? Ik haak ze voor iemand anders, dus ik wil ze graag in de goede maat hebben. Groetjes Elly.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke placemats. Toppie. Ik ga ze maken voor in de camper. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen