Patroon herfstdeken



Deze deken is ontstaan toen ik aan het opruimen was. 

Ik had nog een aantal restjes liggen in bruintinten. Ik heb getwijfeld om dit garen weg te doen omdat ik echt niet wist wat ik hiermee moest. Het is zo niet mijn kleur.
Maar door restjes oker, roze en paars toe te voegen en een groot deel van de deken in crème te haken vond ik de combinatie prachtig!

Dus duik je garenvoorraad in en ga op zoek naar verrassende kleurencombinaties.

Veel plezier met het maken van deze deken!




Patroon herfstdeken

 

Benodigdheden

  • Restjes acrylgaren in dezelfde dikte
  • Haaknaald passende bij de dikte van je garen
  • Stopnaald
  • Schaar

 

Steken

L = losse

Hv = halve vaste

V = vaste

Hst = half stokje

St = stokje

Dst = dubbelstokje

 

Belangrijk

Ik heb de toeren 1 t/m 4 in steeds wisselende kleuren gehaakt. Toer 5, 6 en 7 heb ik bij alle granny’s in crème gehaakt. Toer 8 kun je ook eventueel ook in deze kleur haken. Ik heb ervoor gekozen om deze bij alle granny’s in een taupe kleur te haken. Met deze kleur heb ik de granny’s ook allemaal aan elkaar gehaakt.

De deken kun je zo groot maken als jezelf wilt. Mijn deken bestaat uit 48 granny’s (6 x 8).


Patroon

Start:

Haak 5 l en maak hiervan met een hv in de 1e losse een ring.

 

Toer 1:

Haak 4 l (= 1e st en 1 l). Haak in de ring 1 st, 1 l. Herhaal dit nog 7x. Sluit met een hv in de 3e l. Hecht af.

 

Toer 2:

Hecht een nieuwe kleur aan in een lossenboog. Haak 3 l (= 1e st) en 1 st in de lossenboog, 2l, *2 st in de volgende lossenboog, 2l*. Herhaal tussen * en * nog 7x. Sluit met een hv in de 3e l. Hecht af.

 

Toer 3:

Hecht een nieuwe kleur aan in een lossenboog. Haak 3 l (= 1e st) en 2 st in de lossenboog, 1l, haak 1 st tussen 2 st van de vorige toer, 1l, *3 st in de volgende lossenboog, 1l, haak 1 st tussen de 2 st van de vorige toer, 1l*. Herhaal tussen * en * tot aan het einde van de toer. Sluit met een hv in de 3e losse en hecht af.

 

Toer 4:

Hecht een nieuwe kleur aan in een lossenboog vóór een enkel stokje. *Haak in de lossenboog (1 v, 1 hst, 1 st, 1 dst), haak 1 l, in de lossenboog na het stokje uit de vorige toer (1 dst, 1 st, 1 hst, 1 v). In de volgende lossenboog haak je (1 v, 1 hst, 1 st), 1 l, in de volgende lossenboog (1 st, 1 hst, 1 v)*. Ga zonder een losse te haken naar de volgende lossenboog en herhaal van * tot * nog 3 keer. Sluit met een hv en hecht af.

 

Toer 5:

Hecht een nieuwe kleur aan in een lossenboog tussen 2 dst. Dit worden de hoeken van de granny.

Haak in de lossenboog (1 v, 3 l, 1 v), 3 l, 1 v tussen 2 v van de vorige toer, 3 l, 1 v in de volgende lossenboog, 3 l, 1 v tussen 2 v van de vorige toer, 3 l. Je bent nu weer in een hoek van de granny. Herhaal tussen * en * nog 3 keer. Sluit met een hv. Ga verder met deze kleur.

 

Toer 6:

Ga met een hv naar de eerstvolgende lossenboog (= een hoek). Haak in de hoek (2 st, 2 l, 2 st), haak in de 4 volgende lossenbogen steeds 3 st. De daaropvolgende lossenboog is weer een hoek. Herhaal voorgaande nog 3 keer. Sluit met een hv. Ga verder met deze kleur.

 

Toer 7:

Haak 3 l (= 1e st), 1 st, haak in de lossenboog (2 st, 2 l, 2 st). Haak in ieder stokje van de vorige toer 1 st. In de hoeken haak je (2 st, 2 l, 2 st). Haak totdat je rond bent en hecht af.

 

Toer 8:

Hecht een nieuwe kleur aan. Haak in elk stokje van de vorige toer een vaste. Haak in de hoeken (1 v, 1 l, 1 v). Haak totdat je rond bent en hecht af.

 

Werk alle draden weg.

 

Haak of naai alle granny’s aan elkaar.

 

Rand:

Toer 1:

Hecht de kleur van toer 6 t/m 8 aan. Haak rondom een toer van hst. Haak in de hoeken (1 hst, 2 l, 1 hst). Sluit met een hv.

 

Toer 2:

Haak 1 l (telt niet als steek). Haak deze toer in de lussen aan de achterkant van de halve stokjes, dus achter het V-tje. Het V-tje komt daardoor naar voren. Haak in elke steek een hst. In de hoeken haak je weer (1 hst, 2 l, 1 hst). Sluit met een hv.


Toer 3:

Herhaal toer 2. Hecht af.


Toer 4:

Hecht een nieuwe kleur aan. Haak weer in de lussen achter het v-tje van de hst. In deze toer haak je ipv hst in elke steek 1 vaste. In de hoeken haak je (1 v, 1 l, 1 v). Sluit met een hv en hecht af.

Werk alle draden weg.





Reacties

  1. Pluim voor je inzichtelijke en impactvolle post. Dankbaar voor de gedeelde wijsheid.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts